16 Ocak 2012 Pazartesi

BAL ORMANI

 Evet arıcı dostlarım daha öncede sözünü ettiğim gibi yaklaşık iki aydan beri fidan dikme çalışmalarımız var.Bu çerçevede aldığımız fidanların bir kısmını görüyorsunuz.Köklerini muhafaza edebilmeleri için geçici olarak toprağa gömdük.Kullandıkça buradan söküp kalıcı yerlerine dikiyoruz.
 Bal ormanları projesi kavramı kulağımızdan girip beynimize yerleşince bizim gibi doğayı seven,arıyı seven,sorumluluk duygusu olan insanlar bunu duyarda yerinde durur mu?...
 Durmaz elbet internet üzerinden bir tık...orman işletmelerinin fidanlıklarına girdim.Bize yani arıya uygun nektar veren ağaçları inceledim.Yalancı akasya,ıhlamur,kestane bizim için uygun ağaçlar.Fiyatlarıda akasya 40 ila 60 kuruş civarında çıplak köklüsü,ıhlamur 1 ila 3 tl arası tüplü yani poşet içinde saksılı gibi olanları.Kestane için şimdilik tereddütlüyüz toprak ve iklim açısından daha önce deneyenler başarılı olamamış.Bizde denemek açısından 10,15 tane kadar diktik.
 Yaşar abiye konuyu açınca bizde kendi bal ormanı projemizi oluşturduk.Yaklaşık 700 yalancı akasya,50 adet'de ıhlamur aldık.Resimlerde de gördüğünüz gibi yaklaşık yarısını kendimiz diktik kalan kısmını da orman idaresi üstlendi.150 adet daha ıhlamur almak için teşebbüs ettik aksilikler yüzünden henüz gerçekleşmedi.Bir defasında kamyonumuz geç kaldı. Diğerinde işletmenin muhasebesinde sorun varmış.
 Bizde bu arada boş durmadık ara ara aldığımız meyva fidanlarını dikiyoruz.Şimdiye kadar da yaklaşık 100 adet çeşitli meyva fidanları diktik.
 Firmamızda çalışan Reyhan kardeşimizin bu çalışmada emeği çok,fidanların çoğunu o dikti çokta sevap kazanmıştır sanırım...Hazır bu çalışmalar yapılırken Reyhan'a dedim ki gel bu işleri mümkün olduğu kadar esaslarına uygun yapalım.Bu konuda tecrübesi olmayan arıcı dostlarımıza bir faydamız dokunsun.
 Sevgili dostlar resimde de gördüğünüz gibi dikeceğimiz fidanın önce köklerinin budanması gerekiyor.Bahçıvanlıkta buna manikür de deniyor.(BU ARADA BAHÇIVANLIK KURSU GÖRÜP BAŞARMIŞ BİRİSİYİM) ona göre.Kalın,kırık,yaralı kökler resimde görüldüğü gibi budanıyor.Birbirine girmiş,kıvrılmış,ters dönmüş köklerinde ayıklanıp budanması gerekir.Çok ince kılcal köklere dokunmuyoruz (sadece çok uzun olanlar biraz kısaltılabilir.)Çünkü bu kökler topraktaki mikro organizmayla ilk temas eden kökler yani topraktan gıdayı ilk alacak olan kökler bunlar onun için bunlara dokunmuyoruz.
 Fidanı dikeceğimiz çukuru açıyoruz.Çukurun biraz daha büyük olması gerekir (standartı 60x60 )ama bizim komando çok yorulmuş toprakta yumuşak diye idare ediyoruz.
 Açılan çukurun üst kısmındaki yaklaşık 5,6 cm'lik toprak ayrı (solda) alttan çıkan toprak ise sağda görülüyor.(üstteki toprak tarıma daha elverişli mikro organizma açısından zengin topraktır.O yüzden bu toprağı dibe atacağız ki kökler önce bu topraktan besin alsın.
 Çukurun dibine önce bir miktar hayvan gübresi(eski)atmakta fayda var.
 Daha sonra bunun üzerine üstten çıkan toprağımızı atıyoruz.Fidanımızı bunun üzerine oturtuyoruz.Köklerin doğrudan gübre üzerine oturması doğru değil yanabilir.Daha sonra dipten çıkardığımız toprakla çukuru yarıyı biraz geçinceye kadar doldurup hafif bir kuvvette ayağımızla basarak toprağın köklerle kaynaşmasını ve köklerin hava almamasını sağlıyoruz.Bu esnada can suyunu da verebiliriz.Kalan kısmı da doldurarak fidanımızı dikiyoruz.
 Eğer fidanımız aşılı bir fidansa aşılı kısmı topraktan 5,6cm yukarıda aşı yönü de güneye bakacak şekilde dikiyoruz.
 Bu gördüğünüz aşılı fidan gibi.Son bir iki not fidan çukurlarının bir gün önceden açılıp havalandırılmasında fayda var.Bir de rüzgarlı havada fidan dikmeyin.
Dikim işlemi bittikten sonra mutlaka can suyunu veriyoruz.Standart toprak kuruysa 20,30 litre verin diyor.Ama toprak ıslak veya nemli ise toprağın doyacağı kadar verilebilir.Yeni dikilen fidana can suyu vermenin sebebi fidanın suya ihtiyacı olduğu için değil (kışın) zaten fidan uykuda,bunun nedeni toprağın,ıslanıp,yumuşayıp köklerle kaynaşması içindir.
Komşu arıcımız Ahmet amca arılığı hemen yanıbaşımızda.Bu gördüğünüz alana da fidan dikilecek.Ahmet amca köyün fırıncısı aynı zamanda.Arıcı,fırıncı,Rizeli,laz allah vermiş de vermiş daha ne olsun.

1 yorum: